Langskomen? Maak eerst online een afspraak of bel (0546) 54 11 11.

Omgevingsvergunning

Wat u moet weten

Vergunning nodig of niet

Met de vergunningcheck van Omgevingsloket online ziet u of een omgevingsvergunning nodig heeft. U hebt niet altijd een vergunning nodig. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Soms is er helemaal geen vergunning of melding nodig.

Check het bestemmingsplan

Hebt u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden.

  • Past uw bouwplan in het bestemmingsplan? Dan mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen.
  • Past uw bouwplan niet in het bestemmingsplan? Dan hebt u alsnog een vergunning nodig.

Check de Wet natuurbescherming

  • Voldoet uw bouwplan aan de Wet natuurbescherming? Zolang niet duidelijk is of uw bouwplan natuurschade veroorzaakt, mag de gemeente geen vergunning verlenen. U vraagt dan eerst een ontheffing aan bij de provincie Overijssel via het vergunningenloket. Pas nadat de provincie u ontheffing heeft gegeven, mag de gemeente uw aanvraag verder behandelen.
  • De effectenindicator geeft een aanwijzing welke beschermde planten en dieren u mogelijk aantreft en hoe u daarmee om hoort te gaan, zodat u de Wet natuurbescherming niet overtreedt.

Monument

Voor verbouwing of restauratie van een (rijks)monument moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen.

Overleg met gemeente

Wilt u met de gemeente overleggen of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw bouwplannen? U kunt op afspraak terecht in het stadhuis. U maakt eenvoudig online een afspraak voor de omgevingsvergunning. U kunt ook een afspraak maken voor een vooroverleg welstand.

Bouwtekening inzien

Wilt u een bouwtekening inzien? Mail naar gemeente@almelo.nl om een bouwtekening op te vragen. Digitale tekeningen zijn gratis. Ingescande tekeningen kosten € 15,40 per stuk.

Kosten

Activiteit   Prijs 2021 
Bouwactiviteit

 

2,68% van de bouwkosten met een minimum van € 260
Beoordeel deze pagina
Back to top