Eikenprocessierups

Van mei tot en met september kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. De brandharen van deze rups kunnen vervelende klachten veroorzaken, zoals jeuk of irritatie. De gemeente gaat de rupsen (preventief) bestrijden. Dat gebeurt alleen op plekken waar veel mensen komen, zoals bij scholen, winkelcentra en verzorgingstehuizen. Voor eikenprocessierupsen op uw eigen terrein komt de gemeente niet. Die moet u op eigen kosten laten behandelen of weghalen. U kunt een nest op een drukbezochte plek aan ons melden. Komen er veel meldingen, dan kan het langer duren voordat het nest verwijderd wordt. Wij vragen daarvoor uw begrip.

Meld online een nest

Kiest u voor hoofdcategorie 'Bomen', en subcategorie ‘Eikenprocessierups’.

Wat doet de gemeente?

Vorig jaar was de overlast van de eikenprocessierups in Twente groot. De overlast neemt dit jaar waarschijnlijk toe. Vanaf half mei tot eind juni ontwikkelen de rupsen brandharen. Deze haren kunnen zorgen voor jeuk of huiduitslag. Ook als de rupsen verpopt zijn tot vlinders, kunnen de haren in juni, juli augustus en september voor overlast zorgen.

Het probleem met de eikenprocessierups verdwijnt helaas niet. De overlast is voor iedereen vervelend en is ook niet altijd op te lossen. Sommige bestrijdingsmethoden hebben gevolgen voor andere dieren en planten. Daarom probeert gemeente Almelo de overlast te beperken op plekken waar veel mensen komen.

Preventieve bestrijding

Sommige bomen worden preventief met een biologisch middel behandeld. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen zijn en dus veel overlast wordt verwacht of waar vorig jaar veel overlast was. Dit jaar worden 7.000 bomen preventief behandeld met het biologische middel Xentari. Dit zijn vrijwel alle eikenbomen binnen de bebouwde kom. Ondanks het feit dat Almelo aanzienlijk meer bomen preventief gaat behandelen om zoveel mogelijk overlast te voorkomen, zal het niet alle rupsen doden. Uit ervaring blijkt dat in ongeveer 10% van de behandelde bomen de rups weer terug komt. Eventuele nieuwe nesten worden hier later weggehaald. Niet alle bomen worden preventief behandeld, omdat dit gevolgen kan hebben voor andere rupsen- en vlindersoorten. Bekijk op deze kaart welke bomen preventief worden behandeld.

Meld een nest

Nesten worden weggehaald in de bomen die niet preventief zijn behandeld of waar toch één grote of meerdere (kleine) nesten in zitten. Dit hangt wel af van het aantal en de grootte. De gemeente kan niet alle nesten verwijderen. Dat gebeurt alleen op plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is. Deze plekken zijn bijvoorbeeld bij scholen, winkelcentra, speelplekken en verzorgingstehuizen. Heeft u één groot nest of meerdere kleine nesten gezien op een drukbezochte plek? Dan kunt hier een melding maken.

Geen markeerlint om gemelde boom
Wij plaatsen dit jaar geen lint om een besmette boom. Vorig jaar werden besmette bomen in kaart gebracht en kregen ze een lint. Maar niet alle nesten werden gemeld of gezien. Geen lint betekende dus niet altijd dat er ook geen nest in de boom zat. In de buurt van eikenbomen moet u altijd voorzichtig zijn.

Als een besmette boom op uw eigen terrein staat

Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur daarvoor een deskundig bedrijf in. U kunt ook advies vragen bij de gemeente. Gemeente Almelo koopt in bij een aannemer die de rupsen spuit of nesten weghaalt. U kunt in overleg diezelfde acties laten uitvoeren. De kosten zijn dan wel voor uzelf. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0546- 54 11 11.

Natuurlijke vijand aantrekken

Onder andere sluipwespen, sluipvliegen en mezen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zij eten deze rupsen. Daarom zet de gemeente zich ook in om deze vijanden aan te trekken. Hierdoor neemt het aantal rupsen op termijn af. Er zijn bijvoorbeeld al honderden nestkastjes voor mezen opgehangen, verspreid in Almelo. Ook worden planten onder de eiken geplaatst en worden bloemenmengsels gezaaid waar de natuurlijke vijanden van de rups op afkomen.

Ook u kunt helpen de overlast de komende jaren te verminderen. Hang bijvoorbeeld nestkasten voor mezen (of andere vogels die rupsen eten) in uw tuin of wijk. Of zaai bloemen waar de natuurlijk vijand van de processierups op af komt.

Voorkom problemen

Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen (± 700.000 per rups) van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Er hoeft geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De wind voert de brandharen mee en komen daardoor ook op de huid of in kleding. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot 2 weken vanzelf.

U kunt klachten zelf voorkomen of de kans erop verminderen:

  • Bent u in een gebied met veel eikenbomen? Bedek dan uw armen, benen en hals
  • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen
  • Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. Vertel dit ook aan kinderen
  • Houd uw hond uit de buurt van rupsen en oude nesten. En laat uw hond liever niet snuffelen onder een eikenboom
  • Ga niet zelf rupsen bestrijden. Laat nesten in uw tuin verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf

Als u toch klachten heeft:

  • Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband
  • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water
  • Was de kleding die u droeg, het liefst op 60 graden
  • Ga niet wrijven of krabben
  • Smeer een zachte crème met menthol of Aloë Vera op uw huid

Meer informatie over uw gezondheid, vindt u via GGD Twente.

Meer informatie