Achternaam kiezen voor uw kind

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind de achternaam van beide ouders geven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen. 

Wanneer u kiest voor een combinatie van uw achternamen mag u zelf bepalen in welke volgorde de namen komen. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. 

Voorbeeld
Ouders Jansen en De Vries krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen uit รฉรฉn van de volgende achternamen:
1. Jansen
2. De Vries
3. Jansen de Vries
4. De Vries Jansen

Als u al een dubbele of meervoudige achternaam heeft, wordt deze naam als enkelvoudige achternaam gezien. Bijvoorbeeld, Korthals Altes, wordt dan bijvoorbeeld Jansen Korthals Altes.

U kunt uw keuze voor de dubbele achternaam nu al vastleggen in de erkenningsakte ongeboren vrucht. Uw kind krijgt dan de gekozen naam als het in 2024 wordt geboren. 
Wordt uw kind toch in 2023 geboren? Dan krijgt uw kind de naam van รฉรฉn van de ouders, omdat de nieuwe wet in 2023 nog niet geldt. 

Adoptiekinderen

Voor adoptiekinderen is er nog een andere mogelijkheid, namelijk de mogelijkheid om in de combinatie van achternamen hun oorspronkelijke geboortenaam op te nemen. Ook hier geldt een maximum van twee namen in totaal.

Overgangsregeling

Voor heel 2024 geldt er een overgangsregeling, waarbij kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren ook met terugwerkende kracht een dubbele achternaam kunnen krijgen. Voor het opmaken van de akte van naamskeuze en het toevoegen van de latere vermelding aan de geboorteakte(n) zijn kosten verbonden.

 

Wat u regelt, hangt af van uw situatie:

U bent getrouwd of geregistreerd partner

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of duomoeder als u geen keuze maakt.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u samen naar het stadhuis komen. Maak daarvoor een afspraak via (0546) 54 11 11.
  • Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een dubbele achternaam voor uw eerste kind te kiezen. Maak daarvoor een afspraak via (0546) 54 11 11.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader eerst het kind erkennen.

Uw kind is geboren in het buitenland

  • Bel ons voor meer informatie: (0546) 54 11 11.
ProductPrijs 2024
Achternaam kiezengeen
Overgangsregeling: voor het oudste kind van twee oudersโ‚ฌ 75
Overgangsregeling: voor elk volgende kind van diezelfde oudersโ‚ฌ 50