Als u een kind gekregen heeft, doe dan binnen 3 dagen na de bevalling aangifte van de geboorte. In de meeste gevallen kan dit helemaal online. Als u aangifte doet van uw eerste kind samen en u kiest voor een dubbele achternaam, bel dan (0546) 54 11 11 om op het stadhuis aangifte te doen.
Wat u moet weten
Digitale aangifte
- Na het doen van de online geboorteaangifte hoeft u niet naar het stadhuis voor een handtekening.
- Na de aangifte controleert de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis waar uw kindje is geboren, of de ingevulde gegevens kloppen. Als dit akkoord is, maakt een medewerker van de gemeente een geboorteakte op.
- Als u uw kindje in het stadhuis wilt aangeven, maak dan eerst telefonisch een afspraak (0546) 54 11 11.
- Let op: digitale aangifte is niet mogelijk als u uw eerste kind een dubbele achternaam wilt geven.
Algemene informatie
- U doet aangifte in de gemeente waar uw kind geboren is.
- Kan de vader of moeder de geboorte niet zelf aangeven? Ook iemand anders die bij de geboorte aanwezig was, mag aangifte doen.
- Een kind kan maximaal 2 wettelijke ouders hebben.
- Ook de geboorteaangifte van een kindje dat dood wordt geboren is verplicht. Dit geldt voor een doodgeboren kindje na een zwangerschap van 24 weken of meer. Voor het kindje maken wij een overlijdensakte op. Neem telefonisch contact met ons op (0546) 54 11 11.
- Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om uw kind een dubbele geslachtsnaam te geven bij de geboorte. Dit kan alleen op afspraak in het stadhuis, omdat beide ouders hier handtekeningen voor moeten zetten. Bel (0546) 54 11 11 als u hiervoor een afspraak wilt maken.
Moeder
De wettelijke moeder kan zijn:
- De vrouw die het kind heeft gebaard.
- De vrouw die met de moeder is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft en die bij de aangifte een donorverklaring aflegt van een anonieme donor. Zij heet dan de meemoeder of duomoeder.
- De meemoeder of duomoeder die het kind heeft erkend.
- De vrouw van wie de rechtbank het ouderschap heeft vastgesteld.
- De vrouw die het kind heeft geadopteerd.
Meenemen
Bij de aangifte van geboorte in het stadhuis neemt u mee:
- Identiteitsbewijs van aangever en de moeder (paspoort, ID-kaart, rijbewijs of vreemdelingendocument).
- Als u dat heeft: een trouwboekje of een partnerschapsboekje.
- Als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder, maar het kind wel heeft erkend: een uittreksel van de erkenning van het kind. Is het kind nog niet erkend? Neemt u dan telefonisch contact op via (0546) 54 11 11.
- Als u dat heeft: akte van naamskeuze (als bij de erkenning van uw kind voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam uw kind krijgt).
Kosten
Product | Prijs 2024 |
---|---|
Aangifte geboorte | gratis |
Uittreksel geboorteakte | € 16,60 |
Geboortebos
In samenwerking met Stichting Nationale Boomfeestdag, gaat de gemeente Almelo een bijzonder bos realiseren: het Geboortebos. Hier kunnen ouders, verzorgers, grootouders en andere belangstellenden een boom planten voor hun (klein)kind tot en met 12 jaar.
Wilt u meer informatie of een Geboorteboom planten voor een (klein)kind? Kijk dan op de website van Stichting Nationale Boomfeestdag.