Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat iedereen met een aandoening of beperking zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en meedoen aan de maatschappij. We kijken samen met u naar wat u zelf kunt en hoe familie, bekenden of vrijwilligers u kunnen helpen. Als het nodig is, krijgt u hulp op maat.

Voor meer informatie of het aanvragen van Wmo neemt u contact op met een van onze wijkteams. De wijkteams zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar: (0546) 54 11 11.

  • Een Wmo-voorziening is altijd maatwerk. Het is een aanvulling op wat u zelf nog kan. De een kan dus iets anders krijgen dan de ander. Daarom vindt u hier geen totaaloverzicht van alle voorzieningen.
  • U kunt iemand meenemen naar uw gesprek met de gemeente. Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen, dan kunt u iemand van Almelo Sociaal vragen. De cliรซntondersteuning van Almelo Sociaal is onafhankelijk en gratis. Bel Almelo Sociaal op (0546) 45 69 09.
  • Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u voor de voorziening een eigen bijdrage. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw eigen situatie en van de voorziening die u krijgt.

Huishoudelijke hulp

Kunt u uw huishouden niet goed doen? Vraag bekenden zoals familie, vrienden of buren om hulp. Is er niemand die u kan helpen? Dan zijn er organisaties in uw buurt die kunnen helpen. Is er geen organisatie die u kan helpen? Dan kunt u terecht bij een van onze wijkteams.

Woningaanpassingen

Om langer zelfstandig te blijven wonen, is het soms nodig om de woning aan te passen of om te verhuizen. Daarvoor kunt u terecht bij een van onze wijkteams.

Regiotaxi

Heeft u moeite met lopen, fietsen, autorijden of reizen met de bus of de trein? Misschien kunt u dan gebruik maken van Regiotaxi Almelo. U kunt met de regiotaxi reizen als u in de gemeente Almelo woont en de gemeente heeft besloten (via een beschikking) dat u hier gebruik van kunt maken. 

Een aanvraag voor een Regiotaxipas gaat via het wijkteam van de wijk waar u woont. Kijk bij de wijkteams waar u terecht kunt.

Connexxion rijdt alle ritten rijden voor Regiotaxi Almelo. Zij nemen ook de bestelling van uw rit aan en u kunt hier met uw vragen en opmerkingen terecht. Kijk op de website www.regiotaxialmelo.nl voor meer informatie. 

Begeleiding

Zijn er problemen in het gezin, is uw mantelzorger overbelast, bent u eenzaam en kunt u niet meer goed meedoen, dan kan de wijkcoach u verder helpen. Dan kunt u terecht bij een van onze wijkteams.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang

Kunt u, of iemand in uw omgeving, door psychische problemen tijdelijk niet meer zelfstandig wonen? En is begeleiding thuis niet meer voldoende? Dan komt u misschien in aanmerking voor beschermd wonen. 
Heeft u veel problemen en dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u misschien terecht in de maatschappelijke opvang. Wilt u meer weten over beschermd wonen of maatschappelijke opvang? Neem dan contact op met Cimot Almelo.

Zorgfraude melden

We willen dat zorggeld terecht komt bij mensen die zorg nodig hebben. Vermoedt u fraude met pgbโ€™s of denkt u dat een zorgaanbieder, budgethouder of zorgvrager de regels overtreedt? U kunt helpen bij de bestrijding van fraude en misstanden in de zorg. Geef uw informatie over (vermoedens van) fraude in de zorg aan ons door. Dat kan per mail via fraudemeldingen@srtwente.nl. Of stuur een brief naar:

Gemeente Almelo
t.a.v. toezichthouders Wmo
Postbus 5100
7600 GC Almelo