De binnenstad van Almelo is autoluw, zodat het een fijne en veilige plek is om te wonen, winkelen, recreëren en ondernemen. Helaas rijdt er nog steeds te veel verkeer door dit gebied. Daarom gaat de gemeente Almelo kentekenregistratiecamera's gebruiken om dit te handhaven.
Er zijn 3 gebieden met camerahandhaving:
- Voetgangersgebied binnenstad Almelo (vanaf 16 september 2024).
- Hulpdienstdoorsteek Nijreessingel (vanaf 16 september 2024).
- Gebied ten zuiden van het Amaliaplein, het horecagebied (nog niet bekend).
Wat betekent dit?
De camera's registreren alle voertuigen met een kenteken. Als uit controle blijkt dat u geen toestemming hebt om in het gebied te rijden, krijgt u een boete. Dit geldt ook voor bromfietsen, speedpedelecs en andere voertuigen met twee wielen die een kentekenplaat hebben. Een scootmobiel mag wel in het voetgangersgebied, omdat het een hulpmiddel is.
Locaties camerahandhaving
Op deze kaart is het voetgangersgebied in de binnenstad te zien. Dit gebied wordt gecontroleerd door kentekenregistratiecamera's. U mag hier dus niet rijden met gemotoriseerde voertuigen, tenzij u een ontheffing heeft voor het gebied. Leveranciers mogen alleen tijdens de venstertijden (maandag tot en met zaterdag tussen 7 en 11 uur) het gebied inrijden. Fietsers mogen wel altijd in dit gebied rijden.
De rode lijnen op de kaart laten zien waar de camera’s het verkeer controleren. De groene lijnen zijn plekken waar palen zijn of komen, of waar de straat te smal is voor auto’s om doorheen te rijden.
Bij de aanleg van de Nijreessingel is er voor de hulpdiensten een doorsteek gemaakt. Hierdoor kunnen hulpdiensten snel naar het buitengebied aan de zuidkant van Almelo rijden. Helaas wordt deze doorsteek ook vaak door auto's gebruikt om sneller op het hoofdwegennet te komen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarom wordt hier door middel van kentekenregistratiecamera's gecontroleerd.
De derde locatie wordt later toegevoegd.
Drie fases
De invoering van camerahandhaving start op 16 september 2024. Dat gaat is 3 fases.
Testfase
In de testfase worden de camera's en de software getest. Deze fase duurt ongeveer vier tot zes weken.
Waarschuwingsfase
Tijdens de waarschuwingsfase worden alle voertuigen die het voetgangersgebied inrijden geflitst. Voertuigen die het gebied inrijden zonder geldige ontheffing, krijgen een waarschuwing. De waarschuwingsfase duurt minimaal een maand.
Start handhaving
Na de waarschuwingsfase start de handhaving. Voertuigen die het voetgangersgebied inrijden zonder geldige ontheffing, ontvangen een boete. De eerste maand van de handhavingsfase geldt een uitzondering: voertuigen die tijdens de waarschuwingsfase niet het gebied zijn ingereden en die dat tijdens de eerste maand van de handhaving wel doen, krijgen een waarschuwing. Daarna wordt er beboet. Voertuigen die een waarschuwing hebben gekregen tijdens de waarschuwingsfase, worden meteen beboet.
Opvragen overtredersfoto
Als u geflitst bent door de kentekenregistratiecamera's en een waarschuwingsbrief of boete heeft gekregen voor het negeren van het inrijverbod, dan kunt u de foto die bij de overtreding hoort opvragen. U kunt dit alleen opvragen voor uzelf.
Voor het aanvragen van de overtredersfoto heeft u DigD of e-Herkenning nodig.
Ontheffing
Alleen met een ontheffing mag u het voetgangersgebied in de binnenstad inrijden. Op onze pagina over ontheffingen, staan de voorwaarden voor een ontheffing en kunt u een ontheffing aanvragen.