Strooien bij gladheid

In de winter kan het door opvriezen, ijzel of sneeuw glad worden op wegen en fietspaden. De gemeente werkt hard om de stad goed bereikbaar te houden. De gemeente Almelo strooit preventief. We strooien dus al voordat het gaat vriezen of voordat er sneeuw valt. We praten over gladheidsbestrijding maar we bedoelen dus eigenlijk het voorkomen van gladheid. Als er sneeuw blijft liggen worden sneeuwploegen ingezet om de vastgestelde wegen en fietspaden berijdbaar te houden.

Bij gladheid strooit de gemeente Almelo zout volgens een strooiplan. De gemeente kan niet alle wegen in één keer strooien. 

De rode (wegen) en gele (fietspaden) lijnen worden eerst gestrooid. Als het langer dan 48 uur glad is, worden ook de oranje gekleurde straten gestrooid.

Bekijk welke straten wij strooien

  • Wees voorbereid en haal op tijd zout in huis. Wist u bijvoorbeeld dat u op vertoon van uw afvalpas als inwoner van Almelo één keer per jaar een emmertje of zakje zout kan afhalen. Dit kan bij het afvalbrengpunt van Twente Milieu aan de Turfkade 15 in Almelo.
  • Bewaar geopende zakken of emmers strooizout op een droge plaats. Dan gaat het zout niet klonteren.
  • Strooi zout vooral op plekken waar mensen overheen lopen of rijden. Anders werkt het zout niet goed.
  • Bij sneeuw is het beter om eerst te vegen en - als het nodig is - daarna pas te strooien. Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. En houd goten en rioolputten vrij van sneeuw.
  • Om een dikke ijslaag begaanbaar te maken, kunt u beter zand strooien dan zout.
  • Zout is niet erg milieuvriendelijk. Het kan wortels van planten en bomen beschadigen. Gebruik daarom niet meer dan nodig is.
  • Een handje (strooi)zout is genoeg voor bijna tien vierkante meter