Hergebruik van graven en grafmonumenten

Er is een aantal omstandigheden waaronder graven worden geschud of geruimd. Grafmonumenten kunnen ook hergebruikt worden.

Schudden

Als u een graf huurt, bent u de rechthebbende van dat graf. Als u rechthebbende van een oud graf bent, kunt u deze laten schudden. In een geschud graf kunnen 2 overledenen extra worden begraven.

Opgraven en herbegraven 

Vroeger was het gebruikelijk overledenen โ€˜enkel diepโ€™ te begraven. Bij dit soort graven kunt u kiezen om het stoffelijke overschot dieper te begraven. In dit graf kan daarna 1 overledene worden bijbegraven.

Algemene graven

Op algemene graven worden geen grafrechten uitgegeven. Het ruimen van algemene graven vindt plaats na de wettelijke grafrusttermijn van 10 jaar.

Eigen graven

Veel eeuwigdurende graven hebben geen actuele rechthebbende meer. Als de grafrechten niet zijn overgeschreven, is de gemeente Almelo de eigenaar van het graf. Voordat het graf wordt geruimd, wordt eerst naar nabestaanden gezocht. Als er geen nabestaanden worden gevonden of als zij de grafrechten niet willen overnemen, kan het graf worden geruimd.

Het ruimen gaat in 3 stappen:

  • Het grafmonument wordt verwijderd.
  • Administratieve verwerking van de ruiming.
  • De ruiming vindt pas plaats als het graf weer opnieuw wordt gebruikt. De stoffelijke resten worden onder het graf begraven.

Meer informatie

Voor meer informatie over schudden en ruimen kunt u bellen naar (0546) 45 63 25 of mailen naar begraafplaats@almelo.nl.

Als de grafrechten van een graf vervallen en de nabestaanden de steen niet willen hebben, kan deze opnieuw worden gebruikt. Een steenhouwer schuurt de teksten eraf en polijst de steen. Iemand anders kan deze steen dan weer gebruiken. U kunt kiezen uit stenen in verschillende maten en kleuren. Voor het aanbod van dit moment kunt u mailen naar begraafplaats@almelo.nl.

Lees meer over het hergebruiken van grafstenen op de website van Circle Stone.