U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Melding huwelijk of partnerschap

In de gemeente Almelo kunt u elke dag van de week trouwen of een partnerschap laten registreren. U kunt het vieren op elke plek die u wilt en met de trouwambtenaar die u wilt.

Wat u moet weten

  • Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen onder welke voorwaarden u kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
  • Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in Almelo wilt laten registreren, meldt u dat online aan de gemeente. Daarvoor heeft u nodig: een kopie van uw legitimatiebewijs en van de getuigen. Denk ook aan uw bankpas en een ingevuld formulier van de trouwlocatie.
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u voldoet aan de voorwaarden. Als dit in orde is, kan na 14 dagen het huwelijk of het partnerschap worden gesloten.
  • U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen.
  • Gaat u in een andere gemeente trouwen? Dan regelt u het daar.

De trouwdag

  • U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 09.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. 
  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding.
  • U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Neem contact op met de trouwambtenaar van uw keuze, voor u verder gaat met de melding.

Waar u kunt trouwen

  • Vanwege coronamaatregelen kunt u op dit moment alleen trouwen in het stadhuis. 
  • Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maximaal 15 personen in de trouwzaal in het stadhuis. 15 personen is inclusief de fotograaf en kinderen, maar exclusief het bruidspaar.

Doe uw melding op tijd

Als u bent geboren in het buitenland of hebt gewoond in het buitenland moet u op tijd vragen welke papieren u nodig hebt. U moet die papieren aanvragen in het buitenland. Het kan lang duren voordat u die papieren in uw bezit hebt. De papieren moeten soms ook nog worden vertaald. En soms zijn de papieren niet geldig in Nederland. Pas als alle papieren akkoord zijn, kunt u een datum afspreken voor uw huwelijk of partnerregistratie.

Schriftelijk de melding doen

Wilt u de melding schriftelijk doen, neem dan contact op met de gemeente op (0546) 54 11 11. U krijgt dan de formulieren toegestuurd. U vult beiden het formulier in en stuurt het samen met een kopie van uw geldig legitimatiebewijs en de gevraagde gegevens naar:

Gemeente Almelo
t.a.v. ambtenaar van de burgerlijke stand
Postbus 5100
7600 GC Almelo

Binnen een week ontvangt u bericht meer informatie. Daarna spreekt u de datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie af.

Kosten

Trouwen in Almelo  Prijs 2021
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via online aanvraag € 326,95
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via aanvraag aan de balie € 356,40
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via online aanvraag € 489,50
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via aanvraag aan de balie € 518,95
Zaterdag en zondag via online aanvraag € 489,50
Zaterdag en zondag via aanvraag aan de balie € 518,95
Maandag 9.00 of 9.15 uur * gratis
Melding voorgenomen huwelijk / partnerregistratie * gratis
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: op maandag tussen 09.00 en 09.15 uur                € 50,30
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: overige tijden

Zelfde prijs als huwelijk

Extra kosten  
Trouwboekje of partnerschapsboekje € 60,40

* Het gratis huwelijk wordt gesloten in een spreekkamer in het stadhuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners en maximaal 4 getuigen, en zonder gasten, bode en toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk is dat een van beide partners staat ingeschreven in Almelo.

Beoordeel deze pagina
Back to top