U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Melding huwelijk of partnerschap

In de gemeente Almelo kunt u elke dag van de week trouwen of een partnerschap laten registreren. U kunt het vieren op elke plek die u wilt en met de trouwambtenaar die u wilt.

Wat u moet weten

  • Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen onder welke voorwaarden u kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
  • Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in Almelo wilt laten registreren, meldt u dat online aan de gemeente. Daarvoor heeft u nodig: een kopie van uw legitimatiebewijs en van de getuigen. Denk ook aan uw bankpas en een ingevuld formulier van de trouwlocatie.
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u voldoet aan de voorwaarden. Als dit in orde is, kan na 14 dagen het huwelijk of het partnerschap worden gesloten.
  • U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen.
  • Gaat u in een andere gemeente trouwen? Dan regelt u het daar.

De trouwdag

  • U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 09.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. 
  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding.
  • U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Neem contact op met de trouwambtenaar van uw keuze, voor u verder gaat met de melding.

Waar u kunt trouwen

  • Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het stadhuis van Almelo. Maar u mag ook een andere plek in de gemeente kiezen. In een kerk, een hotel, het voetbalstadion of bij u thuis.
  • Wilt u op een andere plek dan het stadhuis trouwen, dan vult u het formulier Meldingsformulier trouwlocatie in. Dit formulier kunt u vervolgens meesturen in de online melding van uw huwelijk.

Doe uw melding op tijd

Als u bent geboren in het buitenland of hebt gewoond in het buitenland moet u op tijd vragen welke papieren u nodig hebt. U moet die papieren aanvragen in het buitenland. Het kan lang duren voordat u die papieren in uw bezit hebt. De papieren moeten soms ook nog worden vertaald. En soms zijn de papieren niet geldig in Nederland. Pas als alle papieren akkoord zijn, kunt u een datum afspreken voor uw huwelijk of partnerregistratie.

Schriftelijk de melding doen

Wilt u de melding schriftelijk doen, neem dan contact op met de gemeente op (0546) 54 11 11. U krijgt dan de formulieren toegestuurd. U vult beiden het formulier in en stuurt het samen met een kopie van uw geldig legitimatiebewijs en de gevraagde gegevens naar:

Gemeente Almelo
t.a.v. ambtenaar van de burgerlijke stand
Postbus 5100
7600 GC Almelo

Binnen een week ontvangt u bericht meer informatie. Daarna spreekt u de datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie af.

Kosten

Trouwen in Almelo  Prijs 2020
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via online aanvraag € 314,90
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via aanvraag aan de balie € 343,05
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via online aanvraag € 472,35 
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via aanvraag aan de balie € 500,55
Zaterdag en zondag via online aanvraag € 472,35
Zaterdag en zondag via aanvraag aan de balie € 500,55
Maandag 9.00 of 9.15 uur * gratis
Melding voorgenomen huwelijk / partnerregistratie * gratis
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: op maandag tussen 09.00 en 09.15 uur                € 49,10
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: overige tijden Zelfde tarief als huwelijk
Extra kosten  
Trouwboekje of partnerschapsboekje € 59,35

* Het gratis huwelijk wordt gesloten in een spreekkamer in het stadhuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners en maximaal 4 getuigen, en zonder gasten, bode en toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk is dat een van beide partners staat ingeschreven in Almelo.

Beoordeel deze pagina