Langskomen? Maak eerst online een afspraak of bel (0546) 54 11 11.

Melding huwelijk of partnerschap

In de gemeente Almelo kunt u elke dag van de week trouwen of een partnerschap laten registreren. U kunt het vieren op elke plek die u wilt en met de trouwambtenaar die u wilt. U moet zich nog wel aan de coronamaatregelen houden.

Wat u moet weten

  • Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen onder welke voorwaarden u kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
  • Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in Almelo wilt laten registreren, meldt u dat online aan de gemeente. Daarvoor heeft u nodig: een kopie van uw legitimatiebewijs en van de getuigen. Denk ook aan uw bankpas en een ingevuld formulier van de trouwlocatie.
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u voldoet aan de voorwaarden. Als dit in orde is, kan na 14 dagen het huwelijk of het partnerschap worden gesloten.
  • U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen.
  • Gaat u in een andere gemeente trouwen? Dan regelt u het daar.

Houd u zich tijdens uw bruiloft aan de coronamaatregelen

De trouwdag

  • U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 09.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. 
  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding.
  • U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Neem contact op met de trouwambtenaar van uw keuze, voor u verder gaat met de melding.

Waar u kunt trouwen

  • Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het stadhuis van Almelo. Maar u mag ook een andere plek in de gemeente kiezen. In een kerk, een hotel, een discotheek, het voetbalstadion, bij u thuis. Waar u maar wilt, als uw trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten.

  • Wilt u op een andere plek dan het stadhuis trouwen, dan vult u het formulier 'Meldingsformulier Trouwlocatie' in. Dit formulier kunt u vervolgens meesturen in de online melding van uw huwelijk.

Doe uw melding op tijd

Als u bent geboren in het buitenland of hebt gewoond in het buitenland moet u op tijd vragen welke papieren u nodig hebt. U moet die papieren aanvragen in het buitenland. Het kan lang duren voordat u die papieren in uw bezit hebt. De papieren moeten soms ook nog worden vertaald. En soms zijn de papieren niet geldig in Nederland. Pas als alle papieren akkoord zijn, kunt u een datum afspreken voor uw huwelijk of partnerregistratie.

Schriftelijk de melding doen

Wilt u de melding schriftelijk doen, neem dan contact op met de gemeente op (0546) 54 11 11. U krijgt dan de formulieren toegestuurd. U vult beiden het formulier in en stuurt het samen met een kopie van uw geldig legitimatiebewijs en de gevraagde gegevens naar:

Gemeente Almelo
t.a.v. ambtenaar van de burgerlijke stand
Postbus 5100
7600 GC Almelo

Binnen een week ontvangt u bericht meer informatie. Daarna spreekt u de datum voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie af.

Kosten

Trouwen in Almelo  Prijs 2021
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via online aanvraag € 326,95
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via aanvraag aan de balie € 356,40
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via online aanvraag € 489,50
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via aanvraag aan de balie € 518,95
Zaterdag en zondag via online aanvraag € 489,50
Zaterdag en zondag via aanvraag aan de balie € 518,95
Maandag 9.00 of 9.15 uur * gratis
Melding voorgenomen huwelijk / partnerregistratie gratis
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: op maandag om 09.00 of 09.15 uur  ** € 50,30
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: overige tijden

Zelfde prijs als huwelijk

Extra kosten  
Trouwboekje of partnerschapsboekje € 60,40

* Het gratis huwelijk wordt gesloten in een spreekkamer in het stadhuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners en maximaal 4 getuigen, en zonder gasten, bode en toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk is dat een van beide partners staat ingeschreven in Almelo.

** De eenvoudige ceremonie is met beide partners, en zonder getuigen, gasten, bode en toespraak.

Beoordeel deze pagina
Back to top