Woning splitsen of kamers verhuren? Meld het bij de gemeente

Publicatiedatum: 
12 aug 2019
Mensen die kamers verhuren of een bestaande woning hebben gesplitst in wooneenheden, kunnen de gemeente vragen dit op te laten nemen in een nieuw bestemmingsplan.

Nieuw bestemmingsplan

De gemeente maakt een nieuw bestemmingsplan om kamerbewoning en woningsplitsing beter te regelen. In Almelo zijn de laatste jaren steeds meer van deze woonvormen ontstaan. Daar wil de gemeente iets tegen doen.

Brief van de gemeente

Alle pandeigenaren hebben een brief van de gemeente ontvangen. Daarin wijst de gemeente hen er op dat kamerverhuur en woningsplitsing alleen kan worden opgenomen in het bestemmingsplan als:

  • De kamerverhuur of woningsplitsing past binnen de regels van het bestemmingsplan dat gold op 20 november 2018 of
  • Het gebruik is gestart vóór 21 november 2018

Mensen die géén kamers verhuren of een gesplitste woning hebben, hoeven niets te doen.

Kamerbewoning en woningsplitsing

Bij kamerbewoning delen meerdere volwassenen een woning zonder dat zij een stel of een gezin zijn. Woningsplitsing is het opsplitsen van een woning in 2 of meer zelfstandige wooneenheden.

Meld het bij de gemeente

Eigenaren van een pand die gebruik willen maken van de mogelijkheid om kamerverhuur of woningsplitsing op te nemen in het bestemmingsplan kunnen dit melden bij de gemeente. Eigenaren leveren daarbij het bewijs, via (geanonimiseerde) huurcontracten, dat ze al kamers verhuurden vóór 21 november 2018. De gemeente beoordeelt of de situatie past binnen de regels. Als dat het geval is, neemt de gemeente het op in het nieuwe bestemmingsplan.

Melden voor maandag 16 september

Dat kan via gemeente@almelo.nl of per brief naar Gemeente Almelo, Postbus 5100, 7600 GC Almelo. Doe dat vóór maandag 16 september 2019.