U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Wijziging in bijstandsuitkering doorgeven

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan moet u verschillende zaken op tijd bij de gemeente melden. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, gaat werken of dure spullen krijgt. Doet u dat niet? Dan kan het zijn dat u ten onrechte of teveel uitkering ontvangt. De wijziging kunt u online doorgeven in het burgerportaal.

Wijziging doorgeven

Let op: Als uw melding gevolgen heeft voor uw bijstandsuitkering ontvangt u binnen het burgerportaal het antwoord op uw mutatie.

Wat u moet weten

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Dan moet u dat direct doorgeven. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Uw woonsituatie wijzigt

Bent u alleenstaand, of woont u samen? De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Als u samenwoont of als uw kinderen 18 jaar worden kan uw uitkering lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Verandert uw leefsituatie? Dan moet u dat meteen melden.

U doet betaald werk

Hebt u werk gevonden? Geef dit direct door. Ook als u af en toe werkt of regelmatig op de kinderen van de buurvrouw past. U moet alle inkomsten melden aan de gemeente.

U gaat op vakantie

Gaat u op vakantie, of verblijft u tijdelijk in het buitenland? Dan moet u dit tenminste twee weken voor uw vertrekdatum doorgeven.  Wanneer uw verblijf in het buitenland gevolgen heeft voor uw uitkering ontvangt u bericht.

U ontvangt geld of dure spullen

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning gelden aparte regels. Verandert er iets in uw bezittingen? Dan moet u dit melden.

Gevolgen bij niet doorgeven van wijzigingen

Wanneer u wijzigingen niet of niet op tijd doorgeeft en u daardoor teveel uitkering hebt ontvangen dan moet u het geld dat u teveel hebt ontvangen volledig terugbetalen. Als u verkeerde of geen informatie geeft is dat fraude en krijgt u een boete. De boete is 100% van het fraudebedrag. Heeft u fraude gepleegd van meer dan € 50.000 doen wij aangifte bij de officier van justitie. U kunt dan een oproep verwachten om te verschijnen voor de strafrechter.

U neemt een groot risico als u veranderingen in uw situatie niet doorgeeft. Fraude komt namelijk vaak aan het licht. Dat komt doordat uw gegevens van de gemeente, belastingdienst, sociale verzekeringsbank en andere organisaties gekoppeld zijn. De gemeente controleert deze gegevens geregeld.

Contact Werkplein Twente

WerkpleinTwente, in het Twenthecentrum
Twenteplein 7
7607 GZ Almelo
(0546) 54 17 89
www.werkpleintwente.nl

De balie is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Beoordeel deze pagina