U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

V1-bord in Nijreesbos onthuld

Publicatiedatum: 
30 sep 2020
Op 30 september onthulden burgemeester Arjen Gerritsen en graaf van Rechteren Limpurg samen met de werkgroep 75 jaar vrijheid Almelo het informatiebord bij de lanceerplaats van de V1.

De V1 was een vliegende bom en werd in Duitsland door dwangarbeiders gemaakt. De Stelling Almelo bestond uit 4 lanceerbanen voor V1 bommen. Italiaanse krijgsgevangenen hebben de Stelling Almelo in het najaar van 1944 aangelegd. De V1’s werden eerst afgeschoten op Londen en later op de haven van Antwerpen die in handen was van de geallieerden.

V1 wapens waren onbetrouwbaar. Meer dan de helft stortte onderweg neer en veroorzaakte veel schade in Oost- en Zuid-Nederland. Er vielen talloze slachtoffers. Enkele dagen voordat de Canadese troepen ons kwamen bevrijden werd de allerlaatste V1 op 30 maart 1945 vanuit de stelling Almelo gelanceerd.

Lanceerbaan in het Nijreesbos

De lanceerbaan bestond uit een betonnen platform, waterput, poeren en de richtplaat. Vrijwilligers hebben de fundamenten van de lanceerbaan Nijreesbos voor het publiek toegankelijk gemaakt. Dankzij hun werk kunnen we op deze plek stil staan bij de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog en bij de vele onschuldige slachtoffers die zijn gevallen.

Vanwege het coronavirus werd de onthulling uitgesteld en vandaag alsnog, zonder publiek, onthuld. Gaat u de lanceerplek binnenkort bekijken? Houd u dan aan de coronaregels.