Tweede Tiny Forest Almelo komt bij Het Letterveld

Publicatiedatum: 
10 okt 2019
De tweede Tiny Forest Almelo komt bij basisschool Het Letterveld op het Sluitersveld. Het Integrale Kind Centrum Sluitersveld, een samenwerking tussen basisschool Het Letterveld, de kinderopvang en Avedan Welzijn, gaat nu samen met de buurt aan de slag met het minibos.

Plek voor een Tiny Forest

Het IVN Overijssel riep deze zomer inwoners op een plek aan te dragen in de stad voor een Tiny Forest. Dat leverde 11 reacties op. Uit alle inzendingen heeft het IVN, samen met het Zone.college en de gemeente, Het Letterveld in het Sluitersveld geselecteerd. Wethouder Jan Martin van Rees ging vandaag naar de basisschool om het goede nieuws bekend te maken. 

Minibos

Een Tiny Forest is een bos zo groot als een tennisbaan en ligt altijd in de buurt van een basisschool. In het buitenlokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest, krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Het minibos zorgt voor meer verschillende soorten planten en dieren. Een minibos zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. En als het hard regent, kan het water gemakkelijker weglopen in een bos. Dat is goed voor het klimaat.

Waarom voor Het Letterveld is gekozen

Het Letterveld en het IKC Sluitersveld maakte indruk met hun inzending omdat zij de buurt willen betrekken bij de aanleg van het minibos. Het Letterveld deed de aanvraag samen met alle samenwerkingspartners. Dat was ook een reden was om voor het IKC te kiezen. Ook is de plek in het Sluitersveld erg geschikt voor een minibos van minimaal 200 m2.

Aanpak

Nu bekend is dat Het Letterveld aan de slag mag met het minibos, is er eerst een gesprek met IVN. Daarna kan de buurt meedenken over het ontwerp en alle stappen die nodig zijn om het minibos te planten. Ook komen er afspraken tussen Het Letterveld en de gemeente over het beheer van het bosje.

Tiny Forests

In Almelo komen in totaal 2 Tiny Forests. De andere Tiny Forest komt in het Doepark De Hagen in samenwerking met de Stichting Natuurhus Almelo. De bedoeling is om dit plantseizoen, dat loopt tot maart 2020, op beide plekken een Tiny Forest te planten. De kosten voor het bos worden onder andere betaald door de provincie Overijssel.