U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Rijbewijs aanvragen

Uw rijbewijs kunt u online aanvragen en betalen. Als u heeft betaald maakt u daarna een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen in het stadhuis. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs ophalen.

Direct online aanvragen en betalen

U kunt uw rijbewijs ook via RDW verlengen. Dit kan bij een erkende fotograaf en met uw smartphone. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen in het stadhuis.

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
  • Een pasfoto. Let op de eisen aan een pasfoto. U kunt in het stadhuis geen pasfoto's laten maken.

  • Het rijbewijs dat u al heeft. Ook als het is verlopen.
  • Als u uw rijbewijs in het stadhuis aanvraagt: een bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Wat u moet weten

Verlopen rijbewijs tijdelijk langer geldig

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs nog sneller nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. Daarvoor heb je een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn. Een begeleiderspas vraag je aan bij de RDW.

Extra categorie

Voor een extra categorie gaat u naar de gemeente:

Medische keuring

U hebt een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Als u 40 jaar of ouder bent en u bent vrachtwagenchauffeur, dan hebt u ook een medische keuring nodig. Een medische keuring regelt u via een Eigen verklaring.

75 jaar of ouder

Vanaf 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde regels blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Kijk hier wanneer 75-plussers mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, ontvangt een brief van het CBR. 

Kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij de gemeente geeft u de vermissing op. Wordt uw rijbewijs teruggevonden? Die is niet meer geldig en kunt u inleveren bij de gemeente.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs voor volwassenen tot 65 jaar 10 jaar
Rijbewijs voor volwassenen van 70 jaar en ouder 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar
Rijbewijs voor volwassenen tussen 65 en 70 jaar tot uw 75ste verjaardag

Rijbewijs voor volwassenen met beperking

max. 10 jaar

Kosten

Soort rijbewijs Prijs 2020
Rijbewijs € 40,65
Rijbewijs, met spoedaanvraag € 74,75
Rijbewijs na vermissing € 40,65
Rijbewijs na vermissing met spoedaanvraag € 74,75

 

Beoordeel deze pagina