U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Rijbewijs aanvragen

Binnen enkele minuten uw aanvraag voor een rijbewijs in het stadhuis regelen? Dat kan als u alvast online uw aanvraag doet en betaalt. U heeft voor een online aanvraag DigiD nodig. Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar de snelbalie. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs zelf afhalen bij de informatiebalie. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan de gehele dag tijdens de openingstijden.

Direct online aanvragen en betalen met DigiD

Let op: Als u heeft betaald met DigiD maakt u daarna een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen.

Let op: Voor vragen over code 95 voor beroepschauffeurs kunt u terecht bij de RDW en het CBR.

Wat u moet weten

Verlopen rijbewijs tijdelijk langer geldig

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

Lees meer op de website van de RDW

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.00 uur. Uw rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Maak een afspraak bij de gemeente. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna vraagt u direct uw nieuwe rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Rijbewijs online verlengen via RDW

U kunt uw nieuwe rijbewijs ook via RDW verlengen. Dit kan bij een erkende fotograaf. U regelt de aanvraag daarna met uw smartphone. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen in het gemeentehuis.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. Daarvoor heb je een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn. Een begeleiderspas vraag je aan bij de RDW.

Extra categorie

Voor een extra categorie gaat u naar de gemeente:

Medische keuring

U hebt een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Als u 40 jaar of ouder bent en u bent vrachtwagenchauffeur, dan hebt u ook een medische keuring nodig. Een medische keuring regelt u via een Eigen verklaring.

75 jaar of ouder

Vanaf 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde regels blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Kijk hier wanneer 75-plussers mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, ontvangt een brief van het CBR. 

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs voor volwassenen tot 65 jaar 10 jaar
Rijbewijs voor volwassenen van 70 jaar en ouder 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar
Rijbewijs voor volwassenen tussen 65 en 70 jaar tot uw 75ste verjaardag

Rijbewijs voor volwassenen met beperking

max. 10 jaar

Let op: u kunt een boete krijgen voor het rijden zonder geldig rijbewijs 

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)

  • Een pasfoto. Let op de eisen aan een pasfoto. U kunt in het stadhuis geen pasfoto's laten maken.

  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al hebt
  • Een bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Kosten

Soort rijbewijs Prijs 2020
Rijbewijs € 40,65
Rijbewijs, met spoedaanvraag € 74,75
Rijbewijs na vermissing € 40,65
Rijbewijs na vermissing met spoedaanvraag € 74,75

 

Beoordeel deze pagina