Eikenprocessierups

Van mei tot en met september kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. De gemeente gaat de rupsen (preventief) bestrijden. Dat gebeurt alleen op plekken waar veel mensen komen, zoals bij winkelcentra of scholen. Voor eikenprocessierupsen op uw eigen terrein komt de gemeente niet. U kunt een nest op een drukbezochte plek melden. Komen er veel meldingen, dan kan het langer duren voordat het nest verwijderd wordt. Wij vragen daarvoor uw begrip. Het (preventief) bestrijden van de eikenprocessierups zal maandag 22 april beginnen.

Kies voor hoofdcategorie 'Bomen', en subcategorie ‘Eikenprocessierups’.

Vanaf half mei tot eind juni ontwikkelen de rupsen brandharen. Ook als de rupsen verpopt zijn tot vlinders, kunnen de haren in juni, juli augustus en september voor overlast zorgen.

Het probleem met de eikenprocessierups verdwijnt helaas niet. De overlast is voor iedereen vervelend en is ook niet altijd op te lossen. Sommige bestrijdingsmethoden hebben gevolgen voor andere dieren en planten. Daarom probeert gemeente Almelo de overlast te beperken op plekken waar veel mensen komen.

Sommige bomen worden preventief met een biologisch middel behandeld. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen zijn en dus veel overlast wordt verwacht of waar vorig jaar veel overlast was. Dit jaar worden ongeveer 3565 bomen éénmaal preventief behandeld met het biologische middel Xentari. Dit zijn hoofdzakelijk eiken bomen binnen de bebouwde kom. Toch zal het niet alle rupsen doden, de ervaring leert dat in ongeveer 10% van de behandelde bomen de rups weer terug komt. Eventuele nieuwe nesten worden hier later weggehaald. Niet alle bomen worden preventief behandeld, omdat dit gevolgen kan hebben voor andere rupsen.

Bekijk de kaart met bomen die preventief worden behandeld

Sluiten ramen en deuren

Is de spuitwagen in uw straat? Haal dan uw was naar binnen en sluit ramen en deuren. Xentari is niet giftig voor mensen of andere dieren, maar het is wel vies als het op uw schone was terecht komt. Ook ontstaan er bij de bestrijding luchtwervelingen waarin stof, stuifmeel en oude brandharen kunnen meekomen. Dit kan overlast veroorzaken als ze in uw huis worden geblazen.

Nesten worden weggehaald in de bomen die niet vooraf zijn behandeld of waar toch één grote of meerdere (kleine) nesten in zitten. Dit hangt wel af van het aantal en de grootte. De gemeente kan niet alle nesten verwijderen. Dat gebeurt alleen op plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is. Heeft u één groot nest of meerdere kleine nesten gezien op een drukbezochte plek? Dan kunt hier een nest melden.

Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur daarvoor een deskundig bedrijf in. U kunt ook advies vragen bij de gemeente. Gemeente Almelo koopt in bij een aannemer die de rupsen spuit of nesten weghaalt. U kunt in overleg diezelfde acties laten uitvoeren. De kosten zijn dan wel voor uzelf. Neem voor meer informatie contact op via de website van onze aannemer Grootgroener.

Onder andere sluipwespen, sluipvliegen en mezen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zij eten deze rupsen. Daarom zet de gemeente zich ook in om deze vijanden aan te trekken. Hierdoor neemt het aantal rupsen op termijn af.  U kunt ook helpen de overlast de komende jaren te verminderen. Hang bijvoorbeeld nestkasten voor mezen (of andere vogels die rupsen eten) in uw tuin of wijk. Of zaai bloemen waar de natuurlijk vijand van de processierups op af komt.

Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen (± 700.000 per rups) van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Er hoeft geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De wind voert de brandharen mee en komen daardoor ook op de huid of in kleding. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot 2 weken vanzelf.

Lees hier wat u kunt doen bij klachten van de eikenprocessierups.