Kunstwerk

De plek van de haven in de vernieuwde Almelose binnenstad wordt steeds zichtbaarder. Op de kop van de haven komt een kunstwerk. Kunstenaars Anne Wenzel, Q.S. Serafijn en Rob Sweere maakten ieder een uniek ontwerp. Inwoners mogen bepalen welk kunstwerk favoriet is. Tot en met zondag 3 maart konden inwoners stemmen. Vrijdag 15 maart maakt de gemeente bekend welk kunstwerk wint.

Stemmen kon tot en met zondag 3 maart.

Stemmen

Inwoners kiezen zelf welk kunstwerk straks aan de haven staat. Stemmen kon vanaf vrijdag 15 februari tot en met zondag 3 maart. Welk ontwerp gewonnen heeft wordt op 15 maart 2019 bekendgemaakt.

Stemmen via postcode

Alle Almeloërs en mensen die in de stad werken en ondernemen kunnen stemmen op één van de drie kunstwerken. Alle stemmen uit Almelo, Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie tellen mee voor 80%. Woon je buiten gemeente Almelo, maar begint je postcode ook met 76? Dan telt je stem mee voor 20%. Het kunstwerk met de meeste stemmen wordt uiteindelijk gerealiseerd. Op vrijdag 15 maart maakt de gemeente de winnaar bekend.

Benieuwd naar de drie kunstwerken? Bekijk dan eerst de film

Flyer van de drie kunstwerken; de 3 ijsvogels, Kikker en Argonaut en Almeloase

De opdracht

Almelo heeft verschillende kunstwerken langs de waterboulevard staan. Een nieuw kunstwerk op de kop van de haven in het centrum vormt het laatste in deze reeks. Almelo schreef in 2018 een prijsvraag uit voor de kunstopdracht. Daarop dienden 94 kunstenaars een motivatie in. In de eerste ronde maakte de Adviescommissie Beeldende Kunst een selectie van 8 kunstenaars. In de 2e ronde werd dit aantal teruggebracht naar 3 kunstenaars: Anne Wenzel, Rob Sweere en Q.S. Serafijn maakten een schetsontwerp.

Er geldt een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden voor het kunstwerk. Zo moet het werk passen op een marktdag met een groot aantal standplaatsen. Daarnaast moet het werk een aanvulling zijn op de bomen die er straks staan en moet het de huiskamerfunctie op niet-marktdagen versterken. De kunstenaars hebben ook rekening te houden met onderhoud, kabels en leidingen. Als maximale hoogte voor het nieuwe icoon geldt 6 meter. Kunstenaars krijgen de vrijheid om het kunstwerk (deels) in het water te plaatsen. Voorwaarde is wel dat het water bevaarbaar blijft en de trappen bereikbaar. Ook een toepassing in het water en (deels) op de kade is mogelijk.

Het budget dat beschikbaar is voor het kunstwerk is €100.000,-. Dit bedrag is inclusief materiaal- en plaatsingskosten. Voor het schetsontwerp krijgen de kunstenaars ieder een vergoeding van €1.500,-.

Planning

Stemperiode: 15 februari tot en met 3 maart
Productie kunstwerk: april - september
Vergunningstraject: mei – september
Plaatsing kunstwerk: september – oktober

Eind dit jaar moet het kunstwerk aan de havenkom te zien zijn. Een en ander is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden in het centrum.

Kunstenaars

Rob Sweere

Rob Sweere (1963) is vooral bekend door zijn vaak architectonische sculpturen, bijna altijd uitgevoerd in wit. Hij maakt kunstwerken waar je vooral in moet plaatsnemen. In veel van zijn werken daagt Sweere mensen uit om ergens overheen te lopen, op te gaan zitten of een trappetje omhoog te gaan.

Sweere is onder meer bekend om zijn internationale Silent Sky project. Sinds 2004 laat hij groepen mensen voor een bepaalde tijd liggend naar hemel kijken om op die manier lucht, licht, wind en de zon bewust te ervaren. Onder meer in New York, Rio de Janeiro, New York, Dresden en Kaapstad.

Rob Sweere is opgeleid aan de kunstacademie in Arnhem en de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn werk werd aangekocht door verschillende musea. Hij woont en werkt in Arnhem.
www.robsweere.com

Q.S. Serafijn

Q.S. Serafijn (1960) is beeldend kunstenaar en publicist. Hij ontwerpt opmerkelijke kunst waarbij hij altijd de ruimte en gebruikers in gedachten houdt.

Bekende werken van hem zijn MANNES, de zes meter houten hond bij de entree van het nieuwe station in Assen, de D-Toren in Doetinchem, de labyrintische BANK! in Hilversum en het ruiterstandbeeld John Wayne in Wateringse Veld. Tegelijk met dit laatstgenoemde werk verscheen ook het boek ‘Het Wonder van Wateringse Veld’. Naast boeken publiceert Q.S. Serafijn ook columns en novellen.

Q.S. Serafijn studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en volgde de onafhankelijke kunstopleiding Ateliers '63 in Haarlem. Hij is als docent verbonden aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Q.S. Serafijn woont en werkt in Rotterdam.
www.qsserafijn.nl

Anne Wenzel

Anne Wenzel (1972) maakt monumentale sculpturen en ruimtevullende installaties. In haar werk strijden onder meer figuratie met abstractie en orde met chaos.

Kenmerkend is haar eigenzinnige omgang met materiaal en techniek. Inspiratie vindt Anne Wenzel in historische bronnen en bijvoorbeeld de media. Anne Wenzel maakte onder meer werk in opdracht voor de rechtbank in Zwolle (8-meter hoge fontein), het CBK Groningen (Vishoek) en de gemeente Maastricht (Monument voor 'd Artagnan). Ze exposeerde in diverse musea, waaronder Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Twenthe, Fondation Ricard Parijs en S.M.A.K. Gent. Haar werk is opgenomen in internationale museale- en privécollecties.

Anne Wenzel studeerde aan de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede, en woont en werkt in Rotterdam.
www.annewenzel.nl