Informatiebijeenkomst over babbeltrucs op donderdag 20 juni

Publicatiedatum: 
28 mei 2019
Om ouderen beter weerstand te laten bieden tegen babbeltrucs is er op donderdagmiddag 20 juni een bijeenkomst in het stadhuis van Almelo. Tijdens de bijeenkomst geeft de politie ouderen tips over hoe ze zichzelf kunnen verdedigen tegen oplichters. Babbeltrucs komen gelukkig nog niet zo vaak voor in Almelo, maar juist omdat de gevolgen zo groot zijn, vinden politie en gemeente het belangrijk ouderen goed te informeren.

Vooral ouderen slachtoffer

Vooral ouderen zijn slachtoffer van babbeltrucs. Burgemeester Arjen Gerritsen vindt het daarom belangrijk dat zij babbeltrucs herkennen. “Graag maken we senioren oplettend door dit soort trucs eerder te herkennen. Met praktische tips kunnen ouderen beter voor zichzelf opkomen en kunnen ze zich beter verdedigen tegen babbeltrucs.” Tijdens de bijeenkomst, waar de burgemeester zelf aanwezig is omdat hij zich betrokken voelt, krijgen ouderen tips over hoe ze babbeltrucs kunnen herkennen en wat ze dan moeten doen. Dit gebeurt onder andere met behulp van filmpjes en toneel.

Diefstal door babbeltrucs

Diefstal door een babbeltruc komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Dieven doen zich bijvoorbeeld voor als de meteropnemer, reparateur of medewerkers van de bank. Vervolgens stelen zij geld, een pinpas of andere waardevolle bezittingen. De trucs zijn bedoeld om mensen op te lichten en gebeuren vooral aan de deur of bij pinautomaten. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en geweld.

Donderdag 20 juni vanaf 14.00 uur

Ouderen zijn donderdag 20 juni vanaf 14.00 uur welkom in het stadhuis van Almelo. De bijeenkomst is bedoeld voor senioren uit Almelo, maar zij mogen gerust vrienden of familie meenemen. De bijeenkomst duurt ongeveer tot 16.00 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Dit kan via gemeente@almelo.nl onder vermelding van ‘babbeltrucs’ of door te bellen met (0546) 54 11 11.

Groter gevoel van veiligheid

De gemeente werkt in buurten en wijken actief aan het vergroten van het gevoel van veiligheid. Dat gebeurt onder meer door ervoor te zorgen dat inwoners zichzelf beter kunnen redden, door de samenwerking met partners te versterken en door overlastgevers aan te spreken.