IJsvogels winnaar verkiezing kunstwerk havenkom

Publicatiedatum: 
15 mrt 2019
Het ontwerp ‘drie ijsvogels’ van kunstenaar Anne Wenzel is winnaar geworden van de publieksstemming voor kunst op de kop van de nieuwe haven in de Almelose binnenstad. Bijna 3.000 inwoners en ondernemers brachten tussen 15 februari en 4 maart hun stem uit op 1 van 3 ontwerpen. Het ontwerp voor de ijsvogels kreeg 58 procent van alle stemmen.

De kunstenaars Anne Wenzel (ijsvogels), Q.S. Serafijn (kikker en Argonaut) en Rob Sweere (Almeloase) maakten ieder een uniek ontwerp voor een kunstwerk op de kop van de nieuwe haven. Wethouder Jan Martin van Rees onthulde vrijdagmiddag 15 maart op het Marktplein een bouwdoek met daarop het winnende ontwerp. "De publieksstemming was een succes met 2.969 mensen die de moeite namen een stem uit te brengen. Zowel op social media als tijdens het stemmen op de markt bleek dat inwoners de ijsvogels omarmden”, stelde Van Rees. “Deze drie vogels gaan voor nog meer beleving zorgen zodra de haven en het plein eind dit jaar klaar zijn.”

IJsvogels als symbool voor rust, natuur en gezelligheid

Volgens Anne Wenzel symboliseert de ijsvogel de rust, gezelligheid en de natuur in en rondom Almelo. Een vogel die volgens haar niet alleen kleur, maar ook nog meer leven naar de binnenstad brengt. Inspiratie voor de ijsvogels haalde de kunstenaar onder meer uit de gesprekken die zij had met inwoners en ondernemers tijdens de speeddates eind 2018. Daarnaast is ze regelmatig in de stad wanneer ze haar schoonfamilie bezoekt die in Almelo woont. Wenzel kent Twente nog goed uit haar tijd dat ze aan de AKI in Enschede studeerde. Wenzel maakte onder meer werk in opdracht voor de rechtbank in Zwolle en de gemeente Maastricht. Ze exposeerde onder meer in museum Boijmans van Beuningen, het Rijksmuseum Twenthe en in musea in Gent en Parijs. Haar werk is opgenomen in internationale museale- en privécollecties.


Vorst- en vandalismebestendig

Kunstenaar Anne Wenzel gaat het ontwerp van de ijsvogels nu uitwerken tot een zogenaamd definitief ontwerp. In haar atelier in Rotterdam boetseert ze de ijsvogels met de hand op. Bij de uiteindelijke uitvoering krijgen de beelden meer detail. Ook de glazuren krijgen veel meer kleurschakeringen en diepte. De keramieken beelden worden gevuld met micro-beton voorzien van betonijzer als wapening. Hierdoor is het keramiek zowel vorst- als vandalismebestendig. De beelden worden met ankers vastgezet aan een zuil van bewapend terrazzo. Het terrazzo plateau heeft dezelfde uitstraling als de trappartij van natuursteen. De vogels hebben een afmeting van 5.30 meter (vogel op zuil), 2.30 meter (opstijgende vogel) en 1.30 meter (vissende vogel).