Huishoudelijke ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning is dat iemand komt helpen uw huis schoon en leefbaar te houden.

Wat u moet weten

De Wmo-balie is open op maandagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend. Maak hiervoor een afspraak.

Let op: een Wmo-voorziening is altijd maatwerk. Het is een aanvulling op wat u zelf nog kan. De een kan dus iets anders krijgen dan de ander. 

Het eerste gesprek met de gemeente hierover is informatief. Samen met u kijken naar wat u zelf kunt en hoe familie, bekenden of vrijwilligers u kunnen helpen. Als het nodig is, krijgt u hulp op maat en geven we uitleg over de eigen bijdrage. We komen ook op huisbezoek. Maak zelf online een afspraak voor huishoudelijke ondersteuning.

U kunt iemand meenemen naar uw gesprek met de gemeente. Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen, dan kunt u iemand van Almelo Sociaal vragen. De cliëntondersteuning van Almelo Sociaal is onafhankelijk en gratis. Bel Almelo Sociaal op (0546) 45 69 09.

Huishouden op orde

Wanneer u recht hebt op huishoudelijke ondersteuning, heeft u recht op “huishouden op orde”. Wat een “huishouden op orde” is, is voor iedereen anders. Wanneer u huishoudelijke ondersteuning krijgt via de gemeente, krijgt u een besluit. Daarbij krijgt u een lijst waarop staat welke taken de huishoudelijke hulp voor u uitvoert.

 

Kosten

Als u huishoudelijke ondersteuning krijgt, betaalt u voor de voorziening een eigen bijdrage. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw inkomen. De eigen bijdrage wordt geïnd door het CAK. Op https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp kunt u uitrekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is.