U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Historie en oorlogsgraven

In het register kunt u overledenen vinden die vanaf 1 januari 1900 begraven zijn op begraafplaats 't Groenedael en Aadorp. U kunt contact opnemen met de begraafplaats via (0546) 45 63 25 of per mail: begraafplaats@almelo.nl.

De overledenen die voor 1900 zijn begraven op ’t Groenedael, zijn terug te vinden in oude kaartenbakken. U kunt langskomen aan de Willem de Clercqstraat 93.

Oorlogsgraven

Op begraafplaats ’t Groenedael liggen 18 graven van geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Almelo en omgeving om het leven zijn gekomen. Naast deze zogeheten Militaire Rijksgraven telt de begraafplaats 30 particuliere oorlogsgraven, vooral van mensen uit het Almelose verzet. Op de Joodse begraafplaats is in 2004 een monument geplaatst met alle namen van de vermoorde Joodse inwoners van Almelo in de Tweede Wereldoorlog.

Historie van de begraafplaats

In 1867 besloten de gemeenten Stad Almelo en Ambt Almelo tot de inrichting van een gezamenlijke nieuwe algemene begraafplaats. Door de bevolkingstoena­me was de bestaande begraafplaats te klein geworden. Ook kwam deze steeds meer binnen de bebouw­de kom te liggen. Het duurde nog een aantal jaren voor de aanleg van de nieuwe begraaf­plaats begon. In 1871 kochten beide gemeenten van landbouwer Jan van Dam voor 7000 gulden een perceel bouwland en een stuk hooiland aan de Wierdensestraatweg. De architect J. Moll uit Hengelo kreeg opdracht een ontwerp te maken voor een begraafplaats met 300 graven.

Beoordeel deze pagina