U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Fotowedstrijd; tips van de jurylid Rikkert Harink

Publicatiedatum: 
6 okt 2020
Altijd al uw foto op een ansichtkaart willen zien? Dan dagen Almelo Promotie en gemeente Almelo u uit om mee te doen aan de fotowedstrijd. U kunt inzenden voor 4 thema’s: groen, water, techniek en talent. Meedoen kan van 7 september tot en met 1 november. Fotograaf Rikkert Harink is één van de juryleden van de fotowedstrijd. Hij weet als geen ander hoe je goede foto’s maakt. Daarom geeft hij een aantal tips voor hoe u als amateurfotograaf de mooiste foto maakt.

De tips van jurylid Rikkert Harink

“Ik ben één van de juryleden van de fotowedstrijd. Wat ik erg belangrijk vind in een foto, is dat er een verhaal mee wordt verteld. Daar zal ik tijdens het jureren dus ook goed op letten. Het verhaal die met de foto wordt verteld vind ik belangrijker dan een technisch goede foto. Er moet echt wat gebeuren. Dat kan iets spectaculairs zijn, maar ook iets subtiels of iets op emotioneel vlak. Een foto van bijvoorbeeld een mooie zonsondergang is wat mij betreft niet voldoende. Het is leuk als er meer gebeurt op de foto.

Een andere tip die ik mee wil geven, is om gebruik te maken van lijnen in een foto, zoals de lijnen van een weg. Dit versterkt het beeld. Daarnaast is het een tip om eens te proberen om een foto vanuit een laag of juist hoog standpunt te maken. Dit kan de foto ook versterken. En de laatste tip: als je mensen fotografeert, is het belangrijk om contact met hen te maken. Vraag dan wel om toestemming, want het kan zijn dat de foto wordt gepubliceerd.”

Rikkerts voorbeeld

Om te laten zien wat Rikkert precies bedoelt met deze tips, heeft hij een voorbeeldfoto gemaakt.

Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Rikkert Harink

“In het begin van de coronacrisis mochten studenten niet meer naar school. Er werd geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Maar houd jongeren maar eens binnen op een mooie lentedag! In de stad waren jongeren aan het skaten en freerunnen. Verder was de stad en de omgeving vrijwel leeg. Ik ben op de jongeren afgestapt en ik heb ze gevraagd of ik foto’s mocht maken. Het resultaat is onderstaande foto. In deze foto zie je de werking van de lijnen. Idealiter had ik de hoofdpersoon nog iets verder naar rechts willen hebben, op het snijpunt van twee lijnen tegen de lucht. Verder zorgen de jongeren in de achtergrond ervoor dat het verhaal duidelijk wordt. Als zij niet in beeld waren, krijg je een foto waarbij een jongere om onduidelijke reden in de lucht hangt. Alhoewel, dat was ook wel interessant geweest.

Succes met fotograferen en ik zie jullie foto’s graag tegemoet!”

- Rikkert Harink, fotograaf

Meedoen? Leuk!

Met Rikkerts tips moet het vast lukken om mooie foto’s te maken! Stuur uw foto’s voor 1 november op naar fotowedstrijd@almelo.nl. Let erop dat het fotobestand minimaal 1 MB groot is en vergeet niet het thema te vermelden: groen, water, techniek of talent. Vermeld ook uw contactgegevens en de locatie van de foto. Lees hier alle spelregels.