Camera's moeten illegale afvaldump tegengaan

Publicatiedatum: 
14 jun 2019
Vanaf vrijdag 14 juni hangen er op 3 plekken in Almelo camera’s bij milieuparken. “Het cameratoezicht maakt het eenvoudiger om overtreders te registreren en te beboeten”, stelt wethouder Eugène van Mierlo van Duurzaamheid. “Maar we hopen vooral dat inwoners er samen voor zorgen dat het opgeruimd is en blijft rond de milieuparkjes.”

Camera's op 3 punten

Er komen camera’s op 3 punten in de stad. Een bord wijst bezoekers er op dat er op deze plekken cameratoezicht is:

  • milieuplein winkelcentrum De Gors Windmolenbroek
  • milieuplein Albert Heijn Nieuwstraat
  • ondergrondse container P.C. Boutenstraat

De proef met cameratoezicht bij de milieupleinen is bedoeld om de leefbaarheid en daarmee de openbare orde te handhaven. Illegale afvaldump bij milieupleinen en ondergrondse afvalcontainers tast de leefbaarheid in de stad ernstig aan. Strengere handhaving op het illegaal dumpen van afval is een van de speerpunten van dit college.
 

Proef van 1 jaar

De proef met camera’s duurt in eerste instantie één jaar. Twente Milieu houdt het effect op de drie locaties bij. Tegelijk houdt de gemeente in de gaten of illegale dump op andere locaties toeneemt, bijvoorbeeld in het buitengebied.
 

Mix van maatregelen


Naast de camera’s gaat de gemeente ook op andere manieren illegale afvaldump tegen. Er komen stickers bij milieupleinen te hangen waarop staat hoeveel minuten het kost om het afval naar het afvalbrengpunt aan de Turfkade te brengen. Inwoners kunnen daar per jaar 500 kilo afval gratis storten. Daarnaast werkt de gemeente aan de introductie van innovatieve drukmatten. Deze matten lichten rood op wanneer er afval geplaatst wordt náást een afvalpunt op een milieuplein. Verder knapt de gemeente de eerder geplaatste bloementuinen bij milieupleinen op.
 

Bijdrage Nedvang


De proef met cameratoezicht kost 30.000 euro. Dit wordt betaald uit de bijdrage van Nedvang via het afvalfonds voor het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval. Ook de kosten voor de andere maatregelen, circa 30.000 euro, financiert de gemeente uit deze bijdrage.