Bestrijding van de eikenprocessierups

Publicatiedatum: 
17 apr 2019
Door de stijgende temperaturen zijn de eerste eitjes van de eikenprocessierups al uitgekomen. De kans op overlast neemt de komende tijd toe. Vooral in de periode van mei tot en met september kunt u last hebben van de haren van de rups. De brandharen van deze rups kunnen vervelende klachten veroorzaken, zoals jeuk of irritatie.

De gemeente Almelo gaat de rupsen preventief bestrijden. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen zijn en dus veel overlast wordt verwacht of waar vorig jaar veel overlast was. Dit jaar worden 7.000 bomen preventief behandeld met het biologische middel Xentari.  Dit zijn vrijwel alle eikenbomen binnen de bebouwde kom. Ondanks het feit dat Almelo aanzienlijk meer bomen preventief gaat behandelen om zoveel mogelijk overlast te voorkomen, zal het niet alle rupsen doden. Uit ervaring blijkt dat in ongeveer 10% van de behandelde bomen de rups weer terug komt. Eventuele nieuwe nesten worden hier later weggehaald. Niet alle bomen worden preventief behandeld, omdat dit gevolgen kan hebben voor andere rupsen- en vlindersoorten.

De gemeente investeert bovendien in het vergroten van de biodiversiteit. Hierdoor kan de komst van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gestimuleerd worden en neemt het aantal rupsen af.

Nesten worden weggehaald in de bomen die niet preventief zijn behandeld of waar toch één grote of meerdere (kleine) nesten in zitten. Dit hangt wel af van het aantal en de grootte. De gemeente kan niet alle nesten verwijderen. U kunt een nest op een drukbezochte plek aan ons melden. Voor eikenprocessierupsen op uw eigen terrein komt de gemeente niet. Die bomen moet u op eigen kosten laten behandelen. 

Meer informatie vindt u hier.