U kunt alleen op afspraak bij ons terecht. Bel daarvoor met (0546) 54 11 11. 

Afkoppelen

Wanneer het regent, verdwijnt het schone regenwater in de riolering. Daarna gaat het via het riool naar de waterzuiveringsinstallatie. Eigenlijk is dat zonde, want dit schone water kunnen bijvoorbeeld de planten of de vijver in de tuin ook goed gebruiken. Als het heel hard regent en er teveel water in het riool komt, kan het riool al dit water soms niet aan. Beter is het dus dat dit water niet allemaal tegelijk in het riool komt. U kunt hierbij helpen door uw regenpijp los te maken van het riool. Dat heet afkoppelen. Het regenwater dat op uw dak valt, gaat niet meer meteen naar het riool, maar gaat naar uw tuin. Naar de vijver of naar de planten. Goed tegen wateroverlast, onnodig hoge zuiveringskosten én het helpt om grondwatertekort in uw tuin of straat te verminderen.

De gemeente legt bij het vervangen van het riool in uw straat, daar waar mogelijk, tegenwoordig vaak een gescheiden rioolstelsel aan. Eén voor het vieze water uit huizen en één voor het relatief schone regenwater van daken. Het helpt dat zoveel mogelijk huishoudens hun regenpijp afkoppelen, zodat het water niet meteen in het riool verdwijnt, maar gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de tuin. Een adviseur komt bij u langs om de opties te bespreken. Dit bezoek is gratis en vrijblijvend. Het afkoppelen van uw regenpijp is eenvoudig en goedkoop te regelen.

Waarom mijn regenpijp afkoppelen?

  • Minder wateroverlast

Als u de regenpijp losmaakt (afkoppelt) van het riool, gaat er tijdens een zware regenbui minder water door het rioolstelsel (dat zakt bijvoorbeeld in uw tuin de grond in). Dit verlicht de druk op het riool en zorgt ervoor dat het minder snel overbelast raakt. Er is dan minder kans op een overstroming en vervuild water op straat.

  • Gaat verdroging tegen

Door klimaatverandering krijgen we niet alleen te maken met hevige regenval maar ook met droogte. “Nederland te droog? Het regent juist meer!” Dat klopt, maar de periodes waarin er niks valt worden steeds langer en veroorzaken schade aan natuur en landbouw. 

  • Beter voor het milieu

Als u uw regenpijp loskoppelt van het riool, zal schoon regenwater zich niet mengen met vuil rioolwater. Het water zal via uw tuin, een speciale waterleiding of een beekje, zijn weg terug vinden naar het natuurlijke watersysteem. Zo hoeft de rioolzuiveringsinstallatie van het waterschap minder liters water schoon te maken.

Voorbeelden

Back to top